Korv med brod

Mat & recept

Vad äter våra barn på förskolan?

Mat och måltider är centrala i våra liv, som njutning, som mötesplats och kulturbärare. Matvanorna har också stor betydelse för hälsan, såväl för barn som för vuxna. Bra mat och fysisk aktivitet gör att barnen blir pigga och får lättare att leka och lära.

Förskolan har enastående möjligheter att på ett positivt och naturligt sätt främja en hälsosam livsstil med bra matvanor hos våra barn. Hem och familj har det grundläggande ansvaret, men eftersom de flesta barn äter många av sina måltider utanför hemmet påverkar andra vuxna också barnens matvanor.

Det här är början på en text hos Livsmedelsverket om vikten av bra mat på förskolan. Livsmedelsverket har valt att ta fram en rad med matnyttiga råd som ska göra det lättare för förskolorna att ta fram bra menyer och maträtter som gör att barnen får i sig minst lika bra och näringsrik kost på förskolan som i hemmet. Som förälder är det viktigt att känna tillit och trygghet när man lämnar sitt barn på förskolan om morgnarna. Inte minst vad gäller maten.

Glass till frukost, lunch och middag?

Frågar man ett förskolebarn vad han eller hon vill äta så får man antagligen glass, korv med bröd, godis, McDonalds eller något annat onyttigt eller mindre näringsrikt som svar. På grund av just detta är det otroligt viktigt att både föräldrar och förskolelärare tar sitt fulla ansvar och ser till att barnen får i sig tillräckligt med näring, vitaminer, proteiner, kalcium, vatten samt alla delar av kostcirkeln, för att de ska kunna växa och må bra.

Självklart får man unna sina barn lite godis eller glass då och då men det är viktigt att få barnet att förstå, gärna redan i tidig ålder, att dessa godsaker ska ätas så sällan som möjligt.