Korv med brod

Mat & recept

Trender i de svenska restaurangerna

Vem kunde tro att svenska restauranger skulle kunna göra så bra ifrån sig som de faktiskt har gjort den senaste tiden? Faktum är att den svenska maten, tack vare all uppblandning från andra kulturer, har börjat bli världsberömd och för inte länge sedan belönades en svensk kock med hela 3 Michelin-stjärnor, i Stockholm. Detta har drivet ännu fler matglada turister till landet och satt Sverige på kartan.

Svenskar är ett resande folk som har för vana att se sig omkring i världen. Med detta sagt så innebär det naturligtvis att det även ingår en rad nya influenser i maten och folks förkärlek för den traditionella husmanskosten har mixats upp med asiatiska, afrikanska, arabiska och amerikanska smaker och trender. Även restauranginredning och sättet vi äter på, d.v.s. att kombinera ätandet med sällskap och positiva förnimmelser, har förändrats och Stockholm och många andra svenska städer har ett rikt uteliv även på vintern.

Den nya trenden hos svenska restauranger

I Sverige finns det hela 26 restauranger med Michelin-stjärnor som ligger utspridda över landet. Den första, svenska restaurang som nyligen belönats med 3 stjärnor heter Franzén och ligger i vår vackra huvudstad. Exempel på andra 2-stjärniga restauranger i landet är:

  • Daniel Berlin i Skåne-Tranås
  • Fäviken i Järpen
  • Oaxen Krog i Stockholm

Precis som i modebranschen och inredningsbranschen, förekommer det många nya trender inom det kulinariska. Idag är det inte bara vad du äter utan hur du äter det som avgör om en restaurang är värd ett besök eller inte. Hela lokalen ska ge ett enhetligt intryck med rätt inredning och stämning men också den andliga biten får inte förbises. “Mindful eating” är det senaste begreppet inom mattrender, vilket i korta ordalag betyder att man ska äta långsamt och fokuserat och insupa alla aromer och smaker tills maten blir ett med det mentala. Även det ekologiska är på stark frammarsch då miljöförstöring och överkonsumtion är heta debattämnen. Njutning och hälsoaspekter bör gå hand i hand och numera är det istället “estetisk” mat som gäller.

Rätt redskap blir allt viktigare

Med denna trend blir det också viktigare hur vi tillagar maten. Allt fler restauranger väljer att skaffa lyxiga och anpassade köksredskap från utlandet (t.ex Japan) för perfekt skärning och tillagning och det är inte sällan som också privatpersoner gärna utvecklar sina färdigheter, köper knivar och attiraljer till köket som syns bland de förnämsta kockarna på restaurangerna.