Korv med brod

Mat & recept

Restaurangers leverans-appar i bråk

mat leverad i påse

 

 

 

 

 

 

För några år sedan kom matleverantören pizzaonline.se till den svenska marknaden och det var väl främst i Stockholm som den fick fäste.

Leveranskostnaderna var dock skyhöga så det blev aldrig någon verklig succé i hemmen. För en tid sedan Foodora in på marknaden och för några veckor sedan lanserades Wolt med investerare som EQT Ventures och Atomico bakom sig och snabbt var kriget om restaurangerna och kunderna ett faktum. Enligt en artikel från DI Digital så påstår vissa restaurangägare att Foodora hotat att utesluta dem från sin app om de samarbetar med andra leverantörer. Restaurang Stockholm som är en guide över Stockholms restauranger anser att det är bra för både restauranger och för konsumenter om det finns fler aktörer att välja mellan. För restauranger som ibland inte har så stora marginaler är det bra om de kan få in några extra kronor och för konsumenterna så får de ett större utbud av vällagad mat om de inte orkar bege sig själv till sin favoritrestaurang, men valet finns även att ta med maten som take away eller till och med äta på restaurangen.

Matleveranser vanligt i andra länder

I USA och Storbritannien har hemkörd mat länge varit en del av många familjers vardag och det är lite märkligt att Stockholm so i övrigt är först med många nya trender inte haft en fungerande matleverantör tills för bara något år sedan. Tidigare har ett par pizzerior erbjudit hemkörning av mat men det är långt från lönsamt för alla restauranger att erbjuda en sådan service, så det är bra att några nu sett möjligheten att underlätta vardagen för stockholmarna lite ytterligare. Sedan matkassarna lanserades för ett par år sedan men färdiga middagar direkt till dörren har de stora matbutikerna insett att de måste ta upp konkurrensen och erbjuder idag både hemleverans av egenplockade matkassar eller färdiga matkassar. Om nu hushållen börjar vänja sig vid att även beställa hem färdiglagad mat så kanske det inte dröjer länge förrän ICA och Coop installerar en värmebevarande del i sina bilar eller kanske plockar upp några pizzor och 10-bitar sushi från favoritrestaurangen på vägen hem till kunden där de även har ett par kassar med toapapper, mjölk och 2 hekto lösviktsgodis. Oavsett hur framtiden ser ut så är det välkommet med fler valmöjligheter för konsumenterna, både att hämta maten själv eller få den direkt hem och att det finns fler aktörer att välja mellan.