Korv med brod

Mat & recept

Recept genom tiderna

Att bläddra i kokböcker från 70-talet, eller att surfa in på bloggen Den bruna maten, där familjen Bruun lagar och äter sig igenom en samling receptkort från detta decennium, väcker en känsla som väl närmast kan beskrivas som skräckblandad förtjusning. 70-talet framstår som det absoluta bottendecenniet för matlagningskonsten i Sverige, men sedan har det gått uppåt igen. Under 1980-talet kom sushin och den indiska maten till Svea Rike, och under 90-talet började thai-restaurangerna ploppa upp. Paradoxalt nog tycks det tilltagande utbudet av utländsk mat även ha väckt intresset för den svenska husmanskosten, som blev en av 00-talets stora mattrender. Två exempel på rätter i denna tradition är rotmos med fläsklägg och raggmunk med stekt fläsk.

Rotmos med fläsklägg (4 portioner)
1 kg rimmad fläsklägg
1 gul lök
6 hela kryddpepparkorn
6 hela svartpepparkorn
1 lagerblad

1 kålrot
3 morötter
8 potatisar

Skölj fläskläggen i kallt vatten. Lägg det i en gryta och häll på vatten så att det täcker. Koka upp det och skumma, lägg i löken, skuren i bitar, och kryddorna. Låt sjuda på svag värme tills köttet lossnar från benet, det tar ca 1,5 – 2 timmar.

Skala kålroten och morötterna och skär i mindre bitar. Koka i lättsaltat vatten i ca 30 minuter. Skala och dela potatisen i mindre bitar. Lägg ner i grytan och koka ytterligare 15 minuter. Mosa rotsakerna, vispa moset fluffigt och späd eventuellt med kokspad från fläskläggen. Smaka av med salt och peppar. Servera med senap.

Raggmunk med fläsk (4 portioner)
10 potatisar
2 ägg
1 dl mjölk
salt
peppar
16 skivor rimmat fläsk

Skala och finriv potatisen. Bland ägg och mjölk, krydda med salt och peppar. Rör ner potatisen. Stek fläsket och låt den rinna av på en tallrik. Rör ner stekflottet i raggmunksmeten, stek raggmunkarna gyllenbruna i stekpannan. Servera med rårörda lingon.