Korv med brod

Mat & recept

Middagsdejt

Första, andra eller kanske tredje dejten? Oavsett hur många gånger ni träffats tidigare så kommer den första middagen hemma förr eller senare att dyka upp. Då gäller det att plocka fram det tunga artilleriet och verkligen imponera. För, kanske är det middagen med pasta och räkor som kommer bli er första av många. Och den glömmer man inte i första taget. Dock finns det enkla knep att ta till om du som mästerkock på grund av nerverna inte lyckas få till den perfekta måltiden: ljuvliga viner. Ett bra vin som är rätt för just den rätt du ska laga kan lyfta maten till oanade höjder. Eller i alla fall hålla en god stämning uppe. Annars är det bara att hoppas att dejten har en stark böjelse för salt eller stark mat. Det kan även vara en god idé att öppna upp vinet, lufta och smaka på det för att känna om vinet är gott. Tänk bara på att inte smaka för mycket. Visst att du kan vara nervös, men att dricka för mycket är endast kontraproduktivt och försätter både dig och din dejt i en obekväm stämning som kan resultera i att den första måltiden även blir er sista.

Lufta vinet

De flesta av oss har bara en liten känsla om vinernas mäktiga värld. Vi går däremot enbart efter en speciell druva, eller i vissa fall efter snygg etikett. Men, du bör tänka på att en regel, som gäller alla viner förutom bourgogne, är att de ska luftas. Detta för att få fram de rätta smakerna och att få fart på molekylerna som legat instängda. Det räcker oftast inte att bara öppna korken, utan du gör bäst i att hälla upp i vinglas en stund innan. Känns det konstigt kan du även överföra vinet till ett anat kärl.

”Äldre rhôneviner, gammal barolo och generellt mer rustika och traditionellt framställda rödviner med betydande mått av garvsyra bör däremot som regel alltid luftas ordentligt genom dekantering. Enklast avgör du det genom att dra ur korken i god tid, gärna ett par timmar, hälla upp en klunk och lukta på vinet. Luktar det instängt, murket, så är det läge att dekantera. Doftar det däremot underbart, så låt flaskan stå svalt orörd.” (läs hela artikeln här)