Korv med brod

Mat & recept

Maten har aldrig varit bättre

Det klagas ofta på att den svenska maten bara blir sämre och sämre: den gamla husmanskosten glöms bort och ersätts med pizza, kebab och hamburgare. Ryktet om den svenska gastronomiska kulturens död är dock betydligt överdrivna, precis som ryktena om punkens och Mark Twains död.
Idag finns det mer att välja på än någonsin i svenska livsmedelsbutiker och på svenska restauranger. Vi har tillgång till nästan hela världens matkultur, nya smaker och hälsosamma ingredienser, exempelvis supermat från Råvarubutiken som maca och acai.

Influenser från land till land

Man kan tycka vad man vill om alla thaikiosker, sushirestauranger och pizzerior som finns i landet, men de ökar mottagligheten även för andra influenser utifrån. Man får inte glömma att potatisen, som länge var det viktigaste livsmedlet i Sverige, ursprungligen växte i Anderna. Detsamma gäller den nyttiga rotfrukten maca.

Att experimentera med nya ingredienser har alltid fört matlagningen framåt, i alla länder och i alla tider. Marco Polo förde med sig nudlarna från Kina till Italien, och utan honom hade vi inte haft spaghetti med köttfärssås idag. Ketchupen som många har på spaghettin är ursprungligen en asiatisk sås, ketjap manis, som britterna tog med sig till Europa och gjorde lite mesigare genom att tillsätta socker och tomater. Företaget som tillverkar Tabasco drivs av familjen Westfeldt, vars förfader utvandrade från Norrköping, och så där håller det på.