Indien – mer än bara bollywood
Indien; landet som ligger i södra Asien, är det sjunde största landet till ytan, det nästa folkrikaste landet och den mest folkrika demokratin. Även kallat ”världens största demokrati”. Indien, som gränsar till Indiska oceanen, Aribiska havet och Bengaliska viken. Landet som är känt för sitt Bollywood, filmindustrin i Bombay. Där det görs 900 filmer per år, filmer som innehåller dans- och sångnummer och lockar en stor publik. Landet som behåller sin kultur, oavsett vad som händer runt om i västvärlden. De vägrar släppa sin tradition, och ignorerar vad omvärlden säger. Det är minst sagt ett spännande och intressant land, och matkulturen – är fantastisk.
För att fylla den Indiska kulturen kommer här ett recept på en Indisk spenat- och ostgryta. Indiska mat kan osa väldigt mycket – därför är det bra om man lagar maten i ett kök som tål detta. Med en bra fläkt (Cylinda köksfläktar är väldigt bra) och rätt köksredskap behöver man dock inte oroa sig.
Nu, till receptet:
- Börja med att koka riset i vatten med kardemumma, kryddad nejlika och saffran.
- Skala och hacka lök, skala ner ingefära och morot, stek sedan med spiskummin i oljan i en kastrull. Löken ska bli gyllengul. Tänk på att hacka löken ordentligt, det ska inte vara stora skivor.
- Tillsätt curry, kanel och chilipulver, rör sedan om ordentligt.
- Tillsätt spenat och salt, tillsammans med tomater. Tomaterna ska vara hackade i delar av fyra, alltså ganska stora.
- Nu ska det småputtra i cirka 10 minuter. Var noga med tiden!
- Häll i grädde och rör om, smaka gärna av – så att du vet att det smakar gott.
- Till sist är det dags för osten. Indierna använder vanligtvis ostar som heter paneer eller panir, men dessa är väldigt svåra att få tag på i Sverige – men man kan lika gärna använda fetaost. Den ska i precis innan servering.
Enkelt och gott. Nu är det redo att serveras. Detta kan användas som en varmrätt lika mycket som förrätt. Om ni har tänkt er ovanstående maträtt som förrätt, kommer här en smaskig varmrätt också:
- Börja med att koka riset, följ instruktionerna på paketet.
- Häll smält smör i en gryta och tillsätt skuren rödlök, lammfärs, curry, tomatpuré, spiskummin, salt, peppar och kardemumma. Detta ska fräsas i cirka 4 minuter. Var noga med tiden, om det kokar för länge kan det bli ”grötigt”
- Häll i krossade tomater och vatten i grytan, pressa i vitlök och låt det sedan puttra under lock i 15 minuter. Var noga med att inte glömma bort grytan, rör gärna om lite då och då.
- Skriva gurka, halvera och gröp ur avokado.
- Mixa avokadon med gräddfil i en mixerbunke. Om du inte har en mixerbunke går det lika bra att blanda med händerna. Det kanske blir lite kladdigt, men smaken är densamma.
- Skölj bladspenat och blanda ner i grytan, låt spenaten bli varm. Detta tar cirka 1 minut.
Perfekt. Nu är även denna rätt klar. Bara att servera lammfärsgrytan med riset, avokadodippen och gurkan. Två rätter, en för vegetarian, en för köttälskaren – båda lika goda.