Korv med brod

Mat & recept

Falafel på smaskigt allvar!

Tänk på en smaskig falafel och tankarna tar dig söderut, rättare sagt till kärlekens stad Malmö. Här finner du utan tvekan Sveriges falafelmecka! Falafeln kom till Lund redan 1985 och 3 år senare 1988 till Malmö som tagit över titeln som Sveriges falafelcentrum!

“För den som tar sin falafel på största allvar finns de malmöiter som ställde upp i det allra första Falafel-VM som hölls i Malmö 2018”

Här nedan följer tips på några av de många falafelställen du kan och bör besöka när du befinner dig i Sveriges falafelmecka. Enjoy och tacka oss när du kan bo i Malmö och äta gott, gärna med en smaskig kommentar. För den som tar sin falafel på största allvar finns de malmöiter som ställde upp i det allra första Falafel-VM som hölls i Malmö 2018. Dessvärre tog rivalen Köpenhamn hem titeln men här är malmöiterna som ställde upp:
Falafelkungen, Shawarma City, Sofra, Falafel by Youssif, Jalla Jalla, Campus Kebab, Babylon Grill, Toppgrillen1 och Falafel Street Food.

Alla tävlade inte

Viktigt att nämna är att långt ifrån alla Malmös falafelrestauranger ställde upp i tävlingen. En trolig anledning till det är att den hölls dagen efter Eid-firandet som är det muslimska firandet av slutet på fastemånaden Ramadan. Här nedan är några av de kritikerrosade restauranger som ej ställde upp i Falafel-VM:

  • Laziza
  • Falafel & Burgers
  • Restaurang Middle East
  • Elvan

Efter att ha smakat på en falafel är det lätt att fastna för denna vegetariska delikatess. Vad består en falafel av, finns det säkert någon där ute som fortfarande undrar. Enkelt beskrivet är det friterade bollar gjorda på kikärter, färsk persilja och andra kryddor. De serveras i pitabröd eller inrullade i tunnbröd. Till detta medföljer grönsaker, hummus och olika såser. En stark anledning till varför falafeln ska prövas i Malmö är 3 för 1! Malmös “nationalrätt” kostar ca 25kr i Malmö jämfört med ca 85 kr i Stockholm! Hugg in!