Korv med brod

Mat & recept

Därför bör du åka på minisemester till Västerås

Sverige har massor härliga städer att upptäcka om du längtar efter en minisemester inom landets gränser. Västerås är en av dessa städer som passar perfekt för en weekend för par, kompisgänget eller familjen. Boka ett mysigt hotell och njut av vad staden har att erbjuda.

Du behöver inte flyga över halva jordklotet för att uppleva en ny stad. Åk till Västerås istället! Här finns något för alla smaker, bland annat trevliga restauranger, bra shopping, vackra naturupplevelser och spännande museum. Här kan du läsa mer om varför du bör åka på minisemester till Västerås samt tips på vad som gör resan speciell.

Boka ett mysigt hotell

Ett bra tips är att bo på hotell i Västerås för att uppleva staden på bästa sätt. På Elite Stadshotellet bor du lyxigt på ett högklassigt hotell i centrala Västerås. Hotellet är en fantastiskt vacker byggnad i jugendstil. Från hotellet har du nära till det mesta, bland annat shopping i form av varuhus, gallerior och små butiker. Även friluftsaktiviteter, restauranger, kaféer och lokaltransporter ligger på bekvämt promenadavstånd. Sedan invigningen 1907 har Elite Stadshotellet varit en central mötesplats i Västerås. När du bokar ett hotellrum här ingår även:

  • Gym & relaxavdelning
  • Lånecyklar
  • Wifi
  • Mycket god frukost

Hotellet hjälper även till att boka aktiviteter. Dessutom har de ofta olika kampanjer på deras hemsida som du kan ta del av för att få extra bra pris för din minisemester i Västerås.

Att göra i Västerås

Västerås ligger endast en timme från Stockholm vilket gör det till en utmärkt destination för en möhippa, familjeweekend eller en romantisk helg. Här finns det aktiviteter och sevärdheter för alla. Staden kryllar av härliga matställen och kaféer för alla smaker. Det är nästan omöjligt att få med allt roligt som går att göra i Västerås, men här får du fem tips.

1. Anundshög är ett vackert område som bjuder på fina naturupplevelser. Här kan du kombinera spännande fornlämningar med en mysig fika eller picknick. Eller varför inte gå på en guidad tur eller ljudvandring?

2. Skultuna messingsbruk grundades 1607 och är ett av världens äldsta. Messingbruket är fortfarande aktivt och här kan du äta lunch och köpa vackra messingverk. Det är idag ett av Västmanlands största turistmål.

3. Västerås domkyrka är ett måste när du är i staden. De äldsta delarna är från 1200-talet och det är en mäktig sevärdhet med stora konstskatter.

4. Badhuset Kokpunkten, Sveriges första actionbad, är ett populärt utflyktsmål för barnfamiljer. Badhuset befinner sig i Västerås gamla ångkraftverk vilket även gör det till en kul sevärdhet även för arkitektintresserade.

5. Tidö slott var tidigare inte en stor turistattraktion i staden, men de senaste månaderna har slottet blivit mycket berömt. Här samlades fyra riksdagspartier i oktober 2022 och förhandlade fram det berömda Tidöavtalet som ligger till grund för regeringssamarbetet för Ulf Kristerssons regering.

Västerås Stads hemsida kan du läsa mer om vad du kan göra i staden. Här listas även smultronställen för dig som vill uppleva kommunen genom västeråsarnas egna ögon. Ta del av invånarnas favoritplatser i Västerås med omnejd.