Korv med brod

Mat & recept

Brittisk mat är bättre än sitt rykte

Jamie Oliver, den engelske kändiskocken som skrivit 13 kokböcker om bl.a. svensk och fransk mat, 30-minutersmåltider och naturligtvis även om italiensk matlagning, är även känd för sitt korståg. Oliver har de senaste åren gått till storms mot den mat som serveras i stora delar av Storbritannien. Han ska bl.a. ha sagt att hundmat har ett större näringsinnehåll, och skulle vara bättre att äta även för människor, än mycket av den mat som serveras i brittiska skolor och hem.

Många som besöker Storbritannien reagerar över att en typisk brittisk lunch ackompanjeras av en påse chips, visserligen en liten påse, men ändå. Sedan är det också många som tycker att amten rent ut sagt är äcklig, eftersom den ofta innehåller inälvor och stora mängder mättat fett.

Att ta vara på så mycket som möjligt av ett slaktat djur, t.ex. genom att använda njurarna i en paj och tarmarna till korvfjälster, är naturligtvis bra eftersom det minskar resursslöseriet. Det finns även många korvar av god kvalitet, men de går inte att hitta på varenda stormarknad.

Att många i Storbritannien är överviktiga har nog framför allt att göra med att de inte rör sig tillräckligt, även om chipspåsen på lunchen naturligtvis också spelar in.