Korv med brod

Mat & recept

Ät bättre, och grönare, 2014

Det har slagit om till 2014 och många miljoner människor har avlagt nyårslöften i tron om att de ska hållas och att man ska bli lite bättre människor, liten mer hälsosamma och lite lyckligare.

Man kan med alla nyårslöften vi skapar säga att vi sätter ribban otroligt högt på en gång. Aldrig kan vi ge ett nytt år någon skön mjukstart. Nej, för vi ska börja med att sluta småäta, äta bakispizza och andra onyttigheter på vardagarna. Något positivt i all denna mathets är att det finns otroligt många goda maträtter man kan laga.

Mer grönt på tallriken

Vi fortsätter med att vilja röra på oss och äta bra. Då är det en självklarhet att vi även ska lägga på mer grönt på tallriken. Det har under den senare tiden kommit mängder av undersökningar som visar på hur bra en vegansk kost är för oss människor. Enligt dokumentären ”Forks over Knifes” så får vi svart på vitt att mjölk, ägg och andra mejeriprodukter inte alls är bra och om vi säger hej då till allt detta så kommer vi leva lite mer hälsosamt samt att risken för cancer ökar markant.

Lär dig älska att laga mat

För att man ska få en varierad kost och orka med hektiska dagar är det viktigt att man lär sig hur man ska äta och vad det är man bör få i sig. Det är nästan därav en självklarhet att införskaffa fler bra kokböcker där du kan läsa om det veganska livet och vad det innebär, samt ta del av många goda och bra recept. Se det som om du skapar en ny livsstil.

  • Lär dig mixa till goda och mättande smoothies
  • Tänk inte halvfabrikat utan köp en köksmixer för att göra dina egna biffar och din egen mat
  • Handla ekologiskt för att få så bra råvaror som möjligt
  • Gå en matlagningskurs för att få de rätta greppen.

Tänk på miljön

Om det är lite svårt att komma igång med denna nya livsstil kan du alltid trösta dig med att du behöver inte bryta tvärt med köttet utan du kan välja att trappa ner och byta ut några måltider för att sedan ser hur du känner dig och hur du mår. Något som kan göra att du får lite extra energi är att tänka på världen och att genom att leva mer grönt så bidrar du till en bättre värld med minskade koldioxidutsläpp och mycket annat. Om människorna skulle välja att skära ner på köttkonsumtionen skulle man inte behöva föda upp så pass många djur man nu föder upp för att sedan slakta och äta. Då skulle man få ytor att odla andra grödor på, grödor som inte går till djurfoder utan grödor som går till att mätta människors magar. Att man nu börjar se om man kan börja äta insekter är ett tecken på att vi människor börjar bli desperata. Men allt handlar bara om att vi måste höja våra blickar för att se till hela världen och inte bara vår baksida.

Så, ät bättre, må bättre och bli lite bättre. Här får du tips på hur du bakar ditt eget bröd. Så 2014!