Korv med brod

Mat & recept

Baka surdegsbröd

Surdegstrenden håller i sig. Och nu har väll alla semesterfirare hämtat ut sina degar från surdegshotellet och bakat upp den för länge sedan. Bröd bakat på surdeg blir ju så gott. Proffs eller nybörjare.

Så inleds en artikel från Svenska dagbladet vilken handlar om att baka eget surdegsbröd. Och det är ju verkligen någonting alla borde testa, för det blir så fantastiskt gott. När du väl har bakat det en gång kommer du också säkerligen att baka det om och om igen, det kan nästan garanteras. Det finns ju så klart flera olika sätt att baka surdegsbröd också, och det kan vara allt från glutenfritt, grovt eller som exempelvis GI-recept. Kolla in flera olika surdegsbröd recept på Surdeg.com, så kommer du hitta vad som passar dig bäst. På samma sida kan du också beställa/köpa surdeg, och de t kostar inte alls mycket. Men som sagt, det är en upplevelse att baka eget surdegsbröd, så om du inte har gjort det – försök i alla fall en gång för att se hur det går.

Att knåda egen surdeg är en upplevelse, men det är inte alltid lätt att veta hur den ska kännas när den är klar. Det är en sådan sak som man inte kan läsa sig till, utan man måste lära sig. Men trots det kommer här några lätta knep att tänka på:

  • Brödet ska kännas som en mullig mage när det knådas.
  • Tycker du att degen har bearbetats klart? Kör vidare, det är inte ovanligt att man knådar degen för lite.
  • Låt geggan som skapar degen stå och jäsa under några dagar så blir den bättre.

Förhoppningsvis kommer dessa råd att underlätta för dig när du arbetar med degen, och förhoppningsvis kommer ditt bröd att smaka fantastiskt. Andra tips för att lyckas med bakningen är självklart: öva, öva, öva! Precis som med allting blir du bättre för varje gång du bakar, och det är då du verkligen lär dig hur exempelvis degen ska kännas. Det kan också vara din fördel om du köper dig en hushållsmaskin (om du inte redan har en), då blir det mycket lättare att göra en deg!